Search

Flatlay Fotografie 9 Tips

9 Flatlay fotografie tips

Als je een van mijn accounts volgt op instagram zie je dat ik soms flatlay foto’s plaats. Zowel op @goldapple.agency als op @ladygoldapple zie je flatlays voorbij komen. Het woord ‘Storytelling’ wordt veel gebruikt in marketing en branding, maar ook voor instagram en fotografie is het een nieuwe manier om je foto of account spannender en beter te maken. Door middel van flatlay fotografie kan je je verhaal kracht bij zetten.

Flatlay fotografie is qua fotografie niet moeilijk, het is gaat voornamelijk om juiste styling’. Om je een op gang te helpen, hier mijn 10 tips voor een goede flatlay foto.

1. Licht

Zoals bij elke foto is goed licht altijd van belang bij een mooie foto. Harde schaduw is niet mooi, dus maak gebruik van natuurlijk licht van bijvoorbeeld het raam. Komt er teveel licht door je ramen kan je bijv. hele eenvoudig er een diffuser voor zetten of je (lichte) vitrage dicht doen. Harde schaduwen zijn niet mooi. Probeer je flatlays van alle kanten gelijk belicht.

2. Thema

Kies een thema om je verhaal kracht bij te geven. Populaire voorbeelden daarvan zijn: op reis, mijn dagelijkse outfit, wat zit er in mijn tas, beauty, nieuwe aankopen, ontbijt, lunch, koffie, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

In plaats van een thema kan je ook een specifieke kleur high-lighten. Met een specifieke kleur als thema zien je flatlays er al snel als een eenheid uit.

3. Achtergrond

Heel belangrijk voor een goede foto is de ondergrond. Een schone witte ondergrond is altijd goed,bijvoorbeeld een A3 vel papier. Een ondergrond met een klein werkje geeft meer diepte in je foto, maar moet wel goed passen bij jouw thema. Je kan tegenwoordig vinyl kopen met hele mooie prints. Heel handig want je kan het oprollen en dus ergens makkelijk opbergen.

4. Focus point

Als je een rustige flatlay wilt hebben die een verhaal verteld is het goed om 1 of 2 items te kiezen die je wilt uitlichten, daar kan je de focus opleggen en die stijl je af met props. Bij food flatlays is dit makkelijk, je focus item is dan dus het gerecht dat je hebt gemaakt. Maar het kan ook een boek zijn dat je hebt gekocht of je favoriete blouse

.

5. Props

Als je je focus item(s) heb gekozen en neergelegd kies je daarbij passende kleinere producten die we ‘props’ noemen. De props zijn als ondersteuning van je verhaal en moeten dus niet de aandacht.

6. Compositie

Belangrijk voor je begin met alles neerleggen is dat je een keuze maakt voor welke compositie je wilt. Je kan alles heel netjes in een soort grid neerleggen, da krijg je een hele rustige grafische flatlay, of juist wat meer gestapelde variant. Wat wel belangrijks is als je de flatlay voor instagram gaat maken, dat je gelijk al uit gaat van een vierkante foto, dus kijk af en toe door je camera of telefoon hoe het er in een vierkant uitziet. Dit is eigenlijk het lastigste onderdeel van de flatlay, en daar kan je dan ook veel workshops en studies van maken. Maar een tip is om op instagram te kijken bij #flatlay, daar zie je veel verschillende voorbeelden.

7. Stapelen

Vele mensen bouwen een flatlay op uit 1 laag, maar ik vind het zelf ook wel mooi om een beetje in lagen te werken. Dat maakt de flatlay een stuk spannender. Bij food gebruik je een plakje, een servet je bord en dan nog een vork op je bord om verschillende lagen te maken. Maar ook bij andere flatlays kun je een sjaal als onderlaag gebruiken, je legt er een boek op en daarop nog een pen of een notitieboekje.

8. Experimenteer

Wat belangrijk is dat je als het eenmaal ligt een foto neemt en dan lekker gaat schuiven met de losse onderdelen tot het helemaal naar je zin is. Meestal is het mooi als dingen elkaar net wel of net niet raken en een klein stukje opschuiven kan soms veel mooier en rustiger zijn. En het voordeel van flatlay fotografie tov model fotografie is dat je spullen erg geduldig en gehoorzaam zijn, dus maak daar gebruik van en experimenteer.

9. Less is more (negative space)

Een laatste tip is , less is more. Een foto hoeft niet helemaal vol te zijn, soms als je aan het experimenteren bent moet je ook weer spullen weg halen. Een stuk van de ondergrond laten zien kan juist wat toevoegen aan je foto.Ook wel “negative space”. Ik vind het zelf altijd makkelijk om met meer props te beginnen en dan dingen weg te halen tot ik tevreden ben

Wil je meer info of heb je hulp nodig bij het maken van flatlays, of wil je zakelijk met mij samenwerken voor een fotografie opdracht,  workshop, of andere ideeën, let me know, ik help graag!

Neem contact op via de Contact pagina op deze site.